Functional Safety

Unleash potential
Contact us!

Functional Safety

Functional safety doet wat het zegt: bieden van geautomatiseerde bescherming die ervoor zorgt dat de veiligheid in de plant gewaarborgd blijft. Het komt terug in je gehele equipment levenscyclus. Daarom hebben wij  niet enkel aandacht voor het ontwerp van veiligheidsfuncties maar zeker ook voor het onderhoud van deze functies in de gehele levensduur.

Bij Chemploy gebruiken wij onze praktijkkennis samen met de toepassing van de IEC 61511 standaard om bedrijven in de procesindustrie binnen de gehele product lifecycle te voorzien van expertise op het vlak van functionele veiligheid. Het doel van deze standaard is ons doel: Verzekeren dat veiligheidsfuncties correct worden ontworpen, gebouwd en onderhouden binnen een asset management systeem dat de plant niet enkel veilig houdt maar deze continu verbeterd.

Zoals je van ons mag verwachten is onze aanpak rechtdoorzee, helder, betrouwbaar en gestructureerd.

Meer specifiek bieden wij de volgende diensten:

 • Ontwikkeling en facilitering van SIL studies waarbij we gebruik maken van methodieken zoals LOPA en foutenbomen.
 • Specificeren van veiligheidsvereisten (SRS)
 • SIL berekeningen en verificaties
 • Opstellen van bedrijfsspecifieke Proof Test procedures
 • Uitvoeren van Functionele Veiligheidsbeoordelingen

Hoe doen we dit?  

ANALYSE FASE

Het ontwerp van een goede veiligheidsfunctie start met het opstellen van een functionele specificatie die vertelt welke mate van bescherming tegen welke risico’s noodzakelijk is.

Wij hebben ruime ervaring in het gebruik en de toepassing van diverse standaardmethoden om de benodigde risicoreductie te identificeren, te classificeren en om deze uiteindelijk toe te wijzen aan de nieuwe of bestaande veiligheidsfunctie.

Denk daarbij aan de volgende methoden: LOPA (Layer Of Protecion Analysis), Foutenbomen (Fault Tree Analyse) en FMEA (Failure Mode and Effect Analysis). Welke methode gebruiken we? Dat hangt onder meer af van:

 • De ernst van de risico’s en de gevaren.
 • De complexiteit van de parameters die leiden tot de risico’s en de gevaren.
 • De ervaring van het ontwerp/operations team in het gebruik van de technologie.

Er is geen eenduidige aanpak voorhanden gedurende deze fase dus we bieden maatwerk. Daarbij houden we ook rekening met je specifieke voorkeuren en uiteraard met de toewijzing van risico’s. Het begint met een uitgebreide intake waarbij je een aanpak op maat ontwikkelen die is afgestemd op je vereisten zonder concessies te doen aan kwaliteit. Daarna volgt een technische analyse.

Aan het einde van de analysefase beschrijven we de functionele vereisten van de verschillende veiligheidsfuncties die zijn bepaald in de analyse en leggen deze vast in een SRS oftewel een Safety Requirements Specification. Ons doel is om een functionele specificatie te bieden die robuust is. Voor ons betekent dit een optimum van betrouwbaarheid, beschikbaarheid en onderhoudbaarheid. Het opgeleverde document zal uitvoerig gebruikt worden gedurende de daaropvolgende ontwerpfase, de bouw, oplevering en het gebruik van de installatie. Extra belangrijk dus om hier goed aandacht aan te besteden!

 

REALISATIE FASE

Nu we de functionele vereisten gespecificeerd hebben kunnen we dit gebruiken in het detailontwerp, de implementatie en de uiteindelijke validatie van de veiligheidsfuncties.

Een veiligheidsfunctie wordt opgedeeld in aparte elementen zoals sensoren, logic solvers en veiligheidsunits. Samen zorgen deze elementen ervoor dat het gewenste SIL (Safety Integrity Level) wordt bereikt. Wij verzorgen een grondige analyse van de betrouwbaarheid van je hardware, de configuratie en de prestaties van de verschillende elementen in de gehele levenscyclus.

Evenzo belangrijk is dat de veiligheidsfuncties op een juiste wijze worden getest en gevalideerd tegen de oorspronkelijke safety specificaties voordat ze in gebruik worden genomen. Ook moeten operators en maintenance personeel beschikken over de juiste informatie, kennis en kunde of de systemen te gebruiken.

Klinkt dit lastig? Zou zeker kunnen maar we zijn er om te helpen. Onze praktijkervaring tezamen met gespecialiseerde software verzekert je ervan dat het gewenste beschermingsniveau wordt bereikt. Daarnaast bieden we praktische aanbevelingen en oplossingen voor de gevallen waarin je huidige ontwerp niet voldoet aan de (minimale) vereisten. Tenslotte bieden we ondersteuning in het uitvoeren van functional safety beoordelingen en externe audits.

IN BEDRIJF

De veiligheidsfuncties moeten worden getest en onderhouden worden zodat ze overeenkomen met de oorspronkelijke specificaties. Dit vereist continue focus om te waarborgen dat:

 • De ontwerpvereisten beschikbaar en up to date zijn
 • Werkprocedures correct en helder zijn én worden opgevolgd
 • Operations en onderhoud voldoende getraind zijn en beschikken over de juiste tools
 • KPI’s worden vastgelegd en afwijkingen correct worden gemanaged
 • Aanpassingen correct worden doorgevoerd en naadloos aansluiten op de rest van de plant
 • De veiligheidsystemen correct en veilig worden ontmanteld zodra ze end of life zijn.

Wij snappen als geen ander dat je weet hoe je installaties veilig en efficiënt moeten werken maar we weten ook dat je behoefte kunt hebben aan specialisten die je kunnen ondersteunen om de IEC 61511 te interpreteren of inzicht geven in de laatste ontwikkelingen op het vlak van functionele veiligheid. Misschien heb je enkel behoefte aan de bevestiging dat je systemen efficiënt werken en doen wat ze moeten doen. Laat ons gerust weten hoe we hiermee kunnen helpen. Wij zijn er dol op om maatwerkoplossingen te ontwikkelen die het beste aansluiten op je behoeften.

Dus: in welke fase je project of installatie zich ook begeeft; met ons heb je een partner die je gedurende de hele cyclus graag bijstaat.